Rapportage van Stadspas Venlo
Rapport auteur Jules Ernst, 200 OK, 17 september 2019
Evaluatie opdrachtgever Simon Besters - De Staat van het Web
Samenvatting Evaluatieresultaten
Dit rapport beschrijft in welke mate de website StadspasVenlo van de gemeente Venlo voldoet aan Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Het onderzoek betreft een quickscan op 17 september 2019 uitgevoerd, waarmee toegankelijkheidsissues onderzocht en gevonden zijn. Omdat dit een quickscan is, is er bij een aantal succescriteria geen uitspraak gedaan over de uitkomst (Onbekend).
Uit het onderzoek is helaas gebleken dat niet wordt voldaan aan WCAG 2.0 niveau AA. Van de 38 succescriteria zijn er 20 waar we één of meerdere issues hebben gevonden. Daarnaast zijn er ook nog WCAG 2.1-issues gevonden. Deze zijn verzameld onderaan dit rapport. Er moet zowel in de techniek als in de inhoud verbeteringen aangebracht worden. De site bevat veel structurele issues. Houd er rekening mee dat met het doorvoeren van verbeteringen er nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.
Omdat dit onderzoek slechts een deel van alle pagina's betreft, een steekproef, kan het zijn dat er op pagina's buiten de steekproef nog problemen aanwezig zijn. Het onderzoek is een momentopname. Door voortschrijdend inzicht en technologische vooruitgang kunnen op detailniveau in de toekomst onderdelen anders worden beoordeeld.
Scope van de evaluatie
Website naam | StadspasVenlo |
---|---|
Scope van de website | Alle webcontent op http://venlopas.millerpreview.nl/ |
Conformiteitsdoel | Niveau AA |
Verdere evaluatievereisten | Dit onderzoek betreft een quickscan. Dit is geen volledig onderzoek en op basis van dit rapport kan dan ook geen conformiteit |
Basisniveau van toegankelijkheid ondersteund | Alle gangbare browsers. |
Uitgebreide toetsresultaten
Principe 1 Waarneembaar
1.1 Tekstalternatieven
1.1.1 Niet-tekstuele content : (Niveau A)
Alle niet-tekstuele content die aan de gebruiker wordt gepresenteerd, heeft een tekstalternatief dat een gelijkwaardig doel dient, behalve voor de hierna vermelde situaties.
- Bedieningselementen, invoer Als niet-tekstuele content een bedieningselement is of gebruikersinvoer accepteert, dan heeft ze een naam die het doel ervan beschrijft. (We verwijzen naar Succescriterium 4.1.2 voor aanvullende eisen ten aanzien van bedieningselementen en content die gebruikersinvoer accepteren.)
- Op tijd gebaseerde media Als niet-tekstuele content op tijd gebaseerde media is, dan leveren tekstalternatieven ten minste een beschrijving van de niet-tekstuele content. (We verwijzen naar Richtlijn 1.2 voor aanvullende eisen ten aanzien van media.)
- Test Als niet-tekstuele content een test of oefening is die, als ze door middel van tekst gepresenteerd wordt onjuist zou zijn, dan leveren tekstalternatieven ten minste een beschrijving van de niet-tekstuele content.
- Zintuiglijk Als niet-tekstuele content primair is bedoeld om een specifieke zintuiglijke ervaring te creëren, dan leveren tekstalternatieven ten minste een beschrijving van de niet-tekstuele content.
- CAPTCHA Als het doel van niet-tekstuele content is om te bevestigen dat content wordt gebruikt door een persoon in plaats van een computer, dan worden tekstalternatieven geleverd die het doel van de niet-tekstuele content identificeren en beschrijven. En er worden alternatieve vormen van CAPTCHA aangeboden gebruikmakend van uitvoermodes voor verschillende soorten van zintuiglijke perceptie om tegemoet te komen aan verschillende functiebeperkingen.
- Decoratie, opmaak, onzichtbaar Als niet-tekstuele content puur decoratief is, slechts voor visuele opmaak wordt gebruikt, of niet aan gebruikers wordt gerepresenteerd, dan wordt ze op zo'n manier geïmplementeerd dat ze genegeerd kan worden door hulptechnologie.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Onvoldoende
Bevindingen: Het alt-attribuut en alt-tekst ontbreekt op afbeeldingen zoals het logo van Venlo, logo Miller in de footer, en Powered by logo. Dit komt op alle pagina's voor.
De alt-tekst is leeg maar op de afbeelding staat informatie in de vorm van tekst. Zie bijvoorbeeld: http://venlopas.millerpreview.nl/stadspas/ en http://venlopas.millerpreview.nl/veel-gestelde-vragen/
De logo's in de content kunnen decoratief beschouwd worden omdat de naam van de organisatie eronder staat. Maar het alt-attribuut mag niet ontbreken. Dit komt op alle aanbieders-pagina's voor zoals: http://venlopas.millerpreview.nl/aanbieders/mantelzorgers/categorie/belevenissen-acties/
1.2 Op tijd gebaseerde media
1.2.1 Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen) : (Niveau A)
Voor media met vooraf opgenomen louter-geluid en vooraf opgenomen louter-videobeeld is het volgende waar, behalve als de audio of video een media-alternatief voor tekst is en duidelijk als zodanig is gelabeld:
- Vooraf opgenomen louter-geluid Er wordt een alternatief geleverd voor op tijd gebaseerde media dat equivalente informatie geeft voor vooraf opgenomen louter-geluid content.
- Vooraf opgenomen louter-videobeeld Er wordt een alternatief geleverd voor op tijd gebaseerde media of een geluidsspoor dat equivalente informatie geeft voor vooraf opgenomen louter-videobeeld content.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Niet van toepassing
Bevindingen: –
1.2.2 Ondertiteling voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) : (Niveau A)
Er worden ondertitels voor doven en slechthorenden geleverd voor alle vooraf opgenomen audiocontent in gesynchroniseerde media, behalve als het mediabestand een media-alternatief is voor tekst en duidelijk als zodanig is gelabeld.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Niet van toepassing
Bevindingen: –
1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) : (Niveau A)
Er wordt een alternatief voor op tijd gebaseerde media of audiodescriptie van de vooraf opgenomen videocontent geleverd voor gesynchroniseerde media, behalve als het mediabestand een media-alternatief is voor tekst en duidelijk als zodanig is gelabeld.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Niet van toepassing
Bevindingen: –
1.2.4 Ondertitels voor doven en slechthorenden (live) : (Niveau AA)
Er worden ondertitels voor doven en slechthorenden geleverd voor alle live audiocontent in gesynchroniseerde media.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Niet van toepassing
Bevindingen: –
1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) : (Niveau AA)
Er wordt een audiodescriptie geleverd voor alle vooraf opgenomen videocontent in gesynchroniseerde media.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Niet van toepassing
Bevindingen: –
1.3 Aanpasbaar
1.3.1 Info en relaties : (Niveau A)
Informatie, structuur, en relaties overgebracht door presentatie kunnen door software bepaald worden of zijn beschikbaar in tekst.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Onvoldoende
Bevindingen: De kop (H1) ontbreekt op alle pagina's. Voor WCAG is dit geen harde eis, maar voor toegankelijkheid en SEO is het gebruik van een H1 per pagina haast noodzakelijk.
In de content komen op veel pagina's lege koppen (o.a. H2-elementen) voor.
De koppenstructuur op de pagina's is chaotisch. Koppen worden overgeslagen of hebben geen relatie met onderliggende kop.
Op de pagina's van de aanbieders zijn de teksten in de klikbare blokken opgemaakt als koppen (H2-element). Deze elementen zijn bedoeld voor koppen. Deze items zijn geen koppen, omdat er geen content onder staat. Deze items moeten dus niet worden opgemaakt als koppen. Gebruik hier CSS voor de opmaak van deze teksten. Zie bijvoorbeeld:
http://venlopas.millerpreview.nl/aanbieders/participatie-minima/
Er zijn oppen die met het strong-element zijn opgemaakt. Zie bijvoorbeeld: http://venlopas.millerpreview.nl/privacybeleid/ en http://venlopas.millerpreview.nl/algemene-voorwaarden/
Er worden tekens (») gebruikt die de indruk wekken dat hier opsommingstekens mee worden bedoeld. Deze moeten dan ook als opsommingstekens (ul-element) gemarkeerd worden. Zie http://venlopas.millerpreview.nl/aanvragen-mantelzorgwaardering/
Opsomming worden doorgenummerd maar zijn nu losse lijsten van elk één item waardoor de realtie niet meer aanwezig is in de code. Het ol-element zou 1x gebruikt moeten worden. http://venlopas.millerpreview.nl/privacybeleid/
Op de volgende pagina staat voor het invoerveld een getal: 2197008. Deze is gemarkeerd met een H3 terwijl hier gewoon een wat groter lettertype wordt bedoeld. Zie: http://venlopas.millerpreview.nl/activeren/
Het label ontbreekt bij het invoerveld van http://venlopas.millerpreview.nl/saldo-checken/ (zie ook 3.3.2)
1.3.2 Betekenisvolle volgorde : (Niveau A)
Als de volgorde waarin content wordt gepresenteerd van invloed is op zijn betekenis, kan een betekenisvolle leesvolgorde door software bepaald worden.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Onbekend
Bevindingen: –
1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen : (Niveau A)
Instructies die geleverd worden om content te begrijpen en te bedienen zijn niet alleen afhankelijk van zintuiglijke eigenschappen van componenten zoals vorm, omvang, visuele locatie, oriëntatie of geluid.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Onvoldoende
Bevindingen: Op de volgende pagina staat "Klik hier rechts voor de juiste aanbieders;". Iemand die blind is heeft geen idee wat er allemaal rechts op het scherm staat. Ook op mobiel zie je rechts waarschijnlijk de vloer. http://venlopas.millerpreview.nl/pas-besteden/
Foutmeldingen zijn alleen door kleur te onderscheiden. Zie http://venlopas.millerpreview.nl/inloggen/
1.4 Onderscheidbaar
1.4.1 Gebruik van kleur : (Niveau A)
Kleur wordt niet als het enige visuele middel gebruikt om informatie over te brengen, een actie aan te geven, tot een reactie op te roepen of een visueel element te onderscheiden.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Onvoldoende
Bevindingen:
Maak links in lopende tekst niet alleen door kleur herkenbaar maar gebruik ook vorm, bijvoorbeeld onderstrepen. Zie bijvoorbeeld
http://venlopas.millerpreview.nl/contact/
en
http://venlopas.millerpreview.nl/stadspas/
Let ook op dat op sommige plekken tekst (niet-link) is onderstreept. Mensen zijn gewend om op onderstreepte tekst te klikken.
1.4.2 Geluidsbediening : (Niveau A)
Als een geluidsweergave op een webpagina automatisch meer dan 3 seconden speelt, is er of een mechanisme beschikbaar om de geluidsweergave te pauzeren of te stoppen, of er is een mechanisme beschikbaar om het geluidsvolume onafhankelijk van het overall systeemvolume te regelen.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Niet van toepassing
Bevindingen: –
1.4.3 Contrast (minimum) : (Niveau AA)
De visuele weergave van tekst en afbeeldingen van tekst heeft een contrastverhouding van ten minste 4,5:1, behalve in de volgende gevallen:
- Grote tekst Grote tekst en afbeeldingen van grote tekst hebben een contrastverhouding van ten minste 3:1;
- Incidenteel Tekst of afbeeldingen van tekst die deel zijn van een inactieve component van de gebruikersinterface, die puur decoratief zijn, die voor niemand zichtbaar zijn, of die onderdeel zijn van een afbeelding die significant andere visuele content bevat, hebben geen contrasteis.
- Logotypes Tekst die onderdeel is van een logo of merknaam heeft geen contrasteis.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Onvoldoende
Bevindingen: Links links hebben te weinig contrast in lopende tekst. Zie bijvoorbeeld: http://venlopas.millerpreview.nl/contact/
De links op de foto's op de aanbieders-pagina's hebben soms te weinig contrast en zijn voor sommige mensen in het algemeen slecht te lezen. Zie bijvoorbeeld: http://venlopas.millerpreview.nl/aanbieders/participatie-minima/
De kopjes in de grijze vlakken op de aanbieders-pagina's hebben een te laag contrat. Zie bijvoorbeeld:
http://venlopas.millerpreview.nl/aanbieders/mantelzorgers/categorie/belevenissen-acties/
De tekst in de afbeelding heeft een te laag contrast en is daardoor slecht leesbaar: http://venlopas.millerpreview.nl/meldt-uw-bedrijf-aan/
1.4.4 Herschalen van tekst : (Niveau AA)
Behalve voor ondertitels voor doven en slechthorenden en afbeeldingen van tekst, kan tekst zonder hulptechnologie tot 200 procent schalen zonder verlies van content of functionaliteit.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Onbekend
Bevindingen: –
1.4.5 Afbeeldingen van tekst : (Niveau AA)
Als de gebruikte technologieën de visuele weergave tot stand kunnen brengen, wordt tekst gebruikt in plaats van afbeeldingen van tekst om informatie over te brengen, behalve in de volgende gevallen:
- Aanpasbaar De afbeelding van tekst kan visueel worden aangepast aan de eisen van de gebruiker;
- Essentieel Een specifieke weergave van tekst is essentieel voor de informatie die wordt overgebracht.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Onvoldoende
Bevindingen: Op diverse plekken worden op foto's en afbeeldingen tekst in de foto gezet terwijl dit ook met HTML gedaan kan worden. Zie bijvoorbeeld: http://venlopas.millerpreview.nl/meldt-uw-bedrijf-aan/
Principe 2 Bedienbaar
2.1 Toetsenbordtoegankelijk
2.1.1 Toetsenbord : (Niveau A)
Alle functionaliteit van de content is bedienbaar via een toetsenbordinterface zonder dat afzonderlijke toetsaanslagen aan tijd gebonden zijn, behalve als de onderliggende functie een invoer vereist die afhangt van het pad dat de gebruiker aflegt en niet alleen van de eindpunten.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Onvoldoende
Bevindingen: De uitklapmenu's in het hoofdmenu zijn niet bedienbaar en bereikbaar met het toetsenbord. Dit komt op alle pagina's voor.
2.1.2 Geen toetsenbordval : (Niveau A)
Als de toetsenbordfocus met de toetsenbordinterface verplaatst kan worden naar een component van de pagina, dan kan de focus ook met alleen de toetsenbordinterface weer van dat component weg worden bewogen, en, als er meer nodig is dan de standaard pijl- of tabtoetsen of andere standaard methoden om de focus te verplaatsen, dan wordt de gebruiker geïnformeerd over de manier waarop de focus kan worden verplaatst.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Onbekend
Bevindingen: –
2.2 Genoeg tijd
2.2.1 Timing aanpasbaar : (Niveau A)
Voor elke tijdslimiet die door de content wordt ingesteld geldt ten minste een van de volgende zaken:
- Uitzetten De gebruiker kan de tijdslimiet uitzetten voordat die wordt bereikt; of
- Aanpassen De gebruiker mag de tijdslimiet aanpassen voordat deze is verstreken over een bereik van ten minste tien keer de standaardinstelling; of
- Verlengen De gebruiker wordt gewaarschuwd voor de tijd afloopt en krijgt ten minste 20 seconden om de tijdslimiet met een eenvoudige handeling te verlengen (bijvoorbeeld, "druk op de spatiebalk"), en de gebruiker mag de tijdslimiet ten minste tien keer verlengen; of
- Real-time uitzondering De tijdslimiet is onderdeel van een realtime gebeurtenis (een veiling bijvoorbeeld) en er is geen alternatief voor de tijdslimiet mogelijk; of
- Essentiële uitzondering De tijdslimiet is essentieel en verlenging zou de activiteit ongeldig maken; of
- 20 uur uitzondering De tijdslimiet is langer dan 20 uur.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Niet van toepassing
Bevindingen: –
2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen : (Niveau A)
Voor alle bewegende, knipperende, scrollende of automatisch actualiserende informatie gelden alle volgende zaken:
- Bewegen, knipperen, scrollen Voor bewegende, knipperende of scrollende informatie die (1) automatisch start, (2) langer dan vijf seconden duurt, en (3) parallel met andere content wordt getoond, is er een mechanisme voor de gebruiker om dit te pauzeren, te stoppen of te verbergen, tenzij de beweging, knippering of scrolling, onderdeel is van een activiteit waar ze essentieel is en
- Automatisch actualiserend Voor elke soort automatisch actualiserende informatie die (1) automatisch start en (2) parallel met andere content wordt gepresenteerd, is er een mechanisme voor de gebruiker om dit te pauzeren, te stoppen of te verbergen of de frequentie van de actualisering in te stellen tenzij de automatische actualisering onderdeel is van een activiteit waar ze essentieel is.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Niet van toepassing
Bevindingen: –
2.3 Toevallen
2.3.1 Drie flitsen of beneden drempelwaarde : (Niveau A)
Webpagina's bevatten niets wat meer dan drie keer flitst in enige periode van één seconde of de flits is beneden de algemene flits- en rodeflitsdrempelwaarden.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Niet van toepassing
Bevindingen: –
2.4 Navigeerbaar
2.4.1 Blokken omzeilen : (Niveau A)
Er is een mechanisme beschikbaar om blokken content die op meerdere webpagina's worden herhaald te omzeilen.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Onvoldoende
Bevindingen: Skiplinks om terugkerende content zoals het menu te omzeilen ontbreekt. Dit geldt voor alle pagina's.
Het title-attribuut ontbreekt in het iframe-element. Geef het iframe een goede naam via het title-attribuut. Zie: http://venlopas.millerpreview.nl/inloggen/
2.4.2 Paginatitel : (Niveau A)
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Onvoldoende
Bevindingen: Er komen meerdere keren dubbele paginatitels voor. Bijvoorbeeld: http://venlopas.millerpreview.nl/aanbieders/participatie-minima/categorie/winkels/ en http://venlopas.millerpreview.nl/aanbieders/mantelzorgers/categorie/winkels/ hebbend dezelfde titel: "Winkels Archieven - Venlopas"
2.4.3 Focus volgorde : (Niveau A)
Als een webpagina sequentieel genavigeerd kan worden en de navigatiesequenties hebben invloed op de betekenis of het gebruik, dan krijgen focusbare componenten de focus in de juiste volgorde waardoor betekenis en bedienbaarheid behouden blijft.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Onvoldoende
Bevindingen: De focusvolgorde gaat soms vreemd: het hele aanmeldvlak krijgt in sommige browsers de focue op de pagina http://venlopas.millerpreview.nl/activeren/
2.4.4 Linkdoel (in context) : (Niveau A)
Het doel van elke link kan bepaald worden uit enkel de linktekst of uit de linktekst samen met zijn door software bepaalde linkcontext, behalve daar waar het doel van de link een dubbelzinnige betekenis zou kunnen hebben voor gebruikers in het algemeen.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Onvoldoende
Bevindingen: Het linkdoel ontbreekt bij logo van Venlo, logo Miller in de footer, en Powered by logo. Zie ook SC 1.1.1; zorg voor een goede alt-tekst.
Op de volgende pagina's staan meerdere links "hier" in de tekst. Zie
http://venlopas.millerpreview.nl/minima/
Op meer pagina's wordt "hier" als linkdoel gebruikt. Zie
http://venlopas.millerpreview.nl/aanvragen-participatieminima/
en
http://venlopas.millerpreview.nl/mijn-stadspas/
Op de aanbieders-pagina's komen meerdere keren links voor met dezelfde naam maar een ander doel, namelijk "Bekijk de website" op bijvoorbeeld http://venlopas.millerpreview.nl/aanbieders/mantelzorgers/categorie/belevenissen-acties/
2.4.5 Meerdere manieren : (Niveau AA)
Er is meer dan één manier beschikbaar om een webpagina binnen een verzameling webpagina's te vinden, behalve wanneer de webpagina het resultaat is van, of een stap in, een proces.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Onvoldoende
Bevindingen: Er is slechts 1 manier om de pagina's te bereiken, namelijk via het menu. Zorg voor een zoekfucntie of sitemap.
2.4.6 Koppen en labels : (Niveau AA)
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Onvoldoende
Bevindingen: Boven een aantal pagina's ontbreekt de kop. Op sommige is gebruik gemaakt van een afbeelding met tekst daarin. Maar die zijn niet voor iedereen (goed) leesbaar.
2.4.7 Focus zichtbaar : (Niveau AA)
Elke gebruikersinterface die met een toetsenbord te bedienen is, heeft een bedieningswijze waarbij de indicator van de toetsenbordfocus zichtbaar is.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Onvoldoende
Bevindingen: De focus is niet zichtbaar in Firefox bij "Activeren". Zie bijvoorbeeld: http://venlopas.millerpreview.nl/mantelzorg/
De focus is niet zichtbaar op de 2 knoppen op de pagina http://venlopas.millerpreview.nl/inloggen/
De focus is heel slecht zichtbaar in Chrome (blauw op blauw).
Principe 3 Begrijpelijk
3.1 Leesbaar
3.1.1 Taal van de pagina : (Niveau A)
De standaard menselijke taal van elke webpagina kan door software bepaald worden.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Onvoldoende
Bevindingen: Bij "Mijn stadspas" en "Saldo checken" ontbreken in de pagina's in de iframes het lang-attribuut. Bijvoorbeeld hier: https://stadspasvenlo-service.datamatch.nl/account/validate
3.1.2 Taal van onderdelen : (Niveau AA)
De menselijke taal van elke passage of zin in de content kan door software bepaald worden, behalve waar het gaat om eigennamen, technische termen, woorden van onbepaalde taal en woorden of zinsdelen die deel zijn gaan uitmaken van het jargon van de onmiddellijk omringende tekst.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Onbekend
Bevindingen: –
3.2 Voorspelbaar
3.2.1 Bij focus : (Niveau A)
Als een component de focus krijgt, dan veroorzaakt dat geen contextwijziging.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Onbekend
Bevindingen: –
3.2.2 Bij input : (Niveau A)
Verandering van de instelling van een component van de gebruikersinterface veroorzaakt niet automatisch een contextwijziging tenzij de gebruiker geïnformeerd is over het gedrag vóór het gebruik van dit component.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Onbekend
Bevindingen: –
3.2.3 Consistente navigatie : (Niveau AA)
Navigatiemechanismen, die op meerdere webpagina's binnen een verzameling webpagina's herhaald worden, komen elke keer dat ze worden herhaald in dezelfde relatieve volgorde voor, tenzij een verandering wordt geïnitieerd door de gebruiker.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Onbekend
Bevindingen: –
3.2.4 Consistente identificatie : (Niveau AA)
Componenten die dezelfde functionaliteit hebben binnen een verzameling webpagina's worden consistent geïdentificeerd.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Onvoldoende
Bevindingen: Er wordt geen consequent schrijfwijze gehanteerd voor e-mailadres. Er staat "e-mail adres" en "e-mailadres" door elkaar op één pagina. Zie http://venlopas.millerpreview.nl/inloggen/
Als je op een link klikt op de pagina
http://venlopas.millerpreview.nl/pas-besteden/
, bijvoorbeeld "Aanbieders Participatie minima" verwacht je op een gelijknamige pagina terecht te komen. Je komt op een pagina dat begint met de tekst "Besteed de pas bij winkels in de gemeente".
3.3 Assistentie bij invoer
3.3.1 Fout identificatie : (Niveau A)
Als een invoerfout automatisch ontdekt wordt, dan wordt het onderdeel waar de fout zit geïdentificeerd en de fout wordt tekstueel aan de gebruiker meegedeeld.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Onvoldoende
Bevindingen: HTML5-foutmeldingen in browsers worden niet goed ondersteund. De melding is soms kort, onvolledig en blijft in sommige browser kort in beeld. Als mensen de invoer willen verbeteren is de melding al verdwenen. Zorg zelf voor duidelijke foutmeldingen.
3.3.2 Labels of instructies : (Niveau A)
Als de content gebruikersinvoer vereist, dan worden labels of instructies geleverd.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Onvoldoende
Bevindingen: Er staat nergens een mededeling dat velden met een ster verplicht zijn. Zie: http://venlopas.millerpreview.nl/activeren/
Het label ontbreekt bij het invoerveld van http://venlopas.millerpreview.nl/saldo-checken/
3.3.3 Foutsuggestie : (Niveau AA)
Als een invoerfout automatisch ontdekt wordt en suggesties voor verbetering bekend zijn, dan worden de suggesties aan de gebruiker geleverd, tenzij dit de beveiliging of het doel van de content in gevaar zou brengen.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Onvoldoende
Bevindingen: Er wordt geen suggestie gegeven (bijvoorbeeld controleer je wachtwoord nog eens goed). http://venlopas.millerpreview.nl/inloggen/
3.3.4 Foutpreventie (wettelijk, financieel, gegevens) : (Niveau AA)
Voor webpagina's die wettelijke verplichtingen of financiële transacties voor de gebruiker uitvoeren, die, door de gebruiker te beheren gegevens in gegevensopslagplaatsen verwijderen of wijzigen, of die antwoorden van de gebruiker verzenden, geldt ten minste één van de volgende zaken:
- Annuleerbaar Verzendingen kunnen ongedaan gemaakt worden.
- Gecontroleerd Door de gebruiker ingevoerde gegevens worden gecontroleerd op invoerfouten en de gebruiker wordt de mogelijkheid gegeven om ze te verbeteren.
- Bevestigd Er is een mechanisme beschikbaar voor het beoordelen, bevestigen en verbeteren van informatie voor de verzending wordt voltooid.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Niet van toepassing
Bevindingen: –
Principe 4 Robuust
4.1 Compatibel
4.1.1 Parsen : (Niveau A)
In content die geïmplementeerd is met opmaaktalen hebben elementen volledige begin- en eindtags, zijn elementen genest volgens hun specificatie, bevatten elementen geen dubbele attributen en zijn alle ID's uniek, behalve waar de specificatie deze eigenschappen toelaat.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Onvoldoende
Bevindingen: Er komen validatiefouten voor in de HTML.
4.1.2 Naam, rol, waarde : (Niveau A)
Voor alle componenten van de gebruikersinterface (inclusief, maar niet uitsluitend voor formulierelementen, links en door scripts gegenereerde componenten), kunnen de naam (name) en rol (role), door software bepaald worden; toestanden (states), eigenschappen (properties) en waarden (values) die door de gebruiker ingesteld kunnen worden kunnen door software bepaald worden; en kennisgeving van veranderingen in deze items is beschikbaar voor user agents, met inbegrip van hulptechnologieën.
Resultaat van de hele sample:
Uitkomst : Onvoldoende
Bevindingen: Er zijn links met onduidleijke namen (zie ook SC linkdoel).
Het submenu is niet met toetsenbord te bedienen, maar ook daar moet de status (uitgeklapt of ingeklapt) doorgegeven worden aan hulpsoftware.
De knoppen E-mail adres of Kaartnummer hebben geen duidelijk relatie en het is niet duidelijk wat de bedoeling is van de knop. Feitelijk zouden de 2 knoppen een schakelaar moeten zijn. Bijvoorbeeld 2 radio buttons. Knoppen mag ook, maar dan moet er voldoende informatie aan de knoppen gehangen worden om te weten wat het doet. Zie: https://stadspasvenlo-service.datamatch.nl/account/login
Overige issues
Uitkomst : Onvoldoende
Bevindingen:
De PDF voldoet niet aan vereisten, bijvoorbeeld: de taal van het document is niet ingesteld, voor gemeenten geldt dat dit pas 23 september 2020 verplicht is. http://venlopas.millerpreview.nl/meldt-uw-bedrijf-aan/
WCAG 2.1: scrollbars
Er zijn meerdere scrollbars te zien in bepaalde schermgroottes. Zie: http://venlopas.millerpreview.nl/activeren/ en http://venlopas.millerpreview.nl/saldo-checken/
Aanvullende bevindingen (25 september 2019)
Herschalen en "Reflow"
Bij herschalen wordt het menu vervangen door een menu-knop met 3 strepen. Deze knop is niet bereikbaar voor toetsenbord of spraaksoftware. De knop bevat namelijk geen code voor een knop (button-element) maar code om iets in schuine letters te zetten (i-element voor italic).
Bij herschalen komen enkele vlakken over elkaar heen te staan. De knop "Saldo tekst" komt op de homepage achter het schuine vlak met de roterende tekst "MINIMA" te staan. De link is daardoor vrijwel onbereikbaar. Dit geldt soms ook voor andere elementen in de kop van de site.
Bij herschalen komt het soms voor dat de link Activeren geen focus toont. Het gebeurt met enige regelmaat maar ik kan niet de juiste acties achterhalen om dit te reproduceren. Ik heb het met name in FireFox gezien, maar volgens mij komt het ook in Google voor.
In Firefox is de focus niet zichtbaar op de knop Saldo opvragen.
Sample met getoetste webpagina's
-
Geordende pagina 1
http://venlopas.millerpreview.nl
Informatie over WCAG 2.0
-
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0
Overview: www.w3.org/WAI/intro/wcag -
How to Meet WCAG 2.0 Quick Reference
www.w3.org/WAI/WCAG20/quickref/ -
WCAG 2.0 Evaluation Methodology (WCAG-EM)
Overview: www.w3.org/WAI/eval/conformance
Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online W3C evaluatietool.