Toegankelijkheidsaudit

Met een toegankelijkheidsaudit weet je of jouw website aan de toegankelijkheidsrichtlijnen voldoet. Dit onderzoek wordt uitgevoerd op basis van de Web Content Accessibility Guidelines 2 (WCAG 2.1) vroeger binnen de overheid bekend als Webrichtlijnen.

Waarom een audit?

Een audit laat je uitvoeren als je zekerheid wilt over de toegankelijkheid (en kwaliteit) van je website. Een audit is kwalitatief en in omvang gelijk aan de inspectie die de officiƫle inspectie-instellingen uitvoeren.

Resultaat

Ik voer het onderzoek uit volgens de op het W3C gepubliceerde evaluatiemethode (WCAG-EM). Uit het onderzoek volgt een volledig rapport die gebruikt kan worden als conformiteitverklaring. Zijn er issues gevonden dan adviseer ik je graag wat je verder kunt doen in een verbetertraject.

Kosten

Vraag voor een audit een prijsopgave aan. De prijs van een onderzoek hangt af van:

  1. Omvang van de website.
  2. Technische complexiteit.
  3. Toegankelijkheidsrichtlijnen WCAG 2.1 niveau A en AA (EN 301 549 voor overheden).
  4. Optioneel: beschrijving van oplossing of oplossingsrichting.
  5. Optioneel: uitleg voor wie een bevinding een probleem kan zijn (doelgroep).

Als je met het onderzoeksrapport aan de slag gaat dan kunnen er altijd vragen zijn over de bevindingen. Die beantwoord ik graag! De webredactie, de webbouwer of anderen die aan de website meewerken mogen hun vragen per e-mail of telefonisch stellen. Dit krijg je er gratis bij; ik hanteer hiervoor een fair use policy.
Je kunt ook structureel ondersteuning aanvragen in de vorm van een bijeenkomst of het afnemen van een strippenkaart-constructie.

Ik adviseer om het onderzoek elk jaar of 2-jaarlijks te herhalen.

Toegankelijkheidsverklaring

Mocht er onverhoopt redenen zijn dat er niet aan alle toegankelijkheidseisen kan worden voldaan, dan kan ik ondersteuning bieden bij het opstellen van een goede toegankelijkheidsverklaring.

Andere diensten die op de audit aansluiten:

  • Ondersteuning bij de toegankelijkheidsverklaring (neem contact op)
  • Webadvies (neem contact op)

Mocht jouw website nog in ontwikkeling zijn of overweeg je een nieuwe website te nemen, dan is wellicht een quickscan op toegankelijkheid zinvoller.
In specifieke gevallen is een deelonderzoek toegankelijkheid ook erg handig.