Evaluatiemethodologie van toegankelijkheidsconformiteit van websites
Laatst bijgewerkt: 10 November 2022
Dit is een vrije vertaling van WCAG-EM Overview: Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology
Introductie
Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM) is een methode om te bepalen hoe goed een website voldoet aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG).
Als je een algemeen beeld wilt krijgen of er toegankelijkheidsproblemen op een webpagina voorkomen kan je een paar eenvoudige controles uitvoeren. Het is vaak beter om een aantal controles uit te voeren (en aan te passen) voordat je een uitgebreide audit volgens WCAG-EM laat uitvoeren.
WCAG-EM is een hulpmiddel voor de WCAG-standaard; er zitten hier geen aanvullende WCAG-eisen in. Het is gepubliceerd als een W3C Working Group Note wat zoveel betekent dat het geen 'aanbevolen standaard' is, maar wel als bron gebruikt kan worden.
Scope
WCAG-EM is van toepassing op alle websites, inclusief webapplicaties en mobiele websites. Het behandelt verschillende situaties, waaronder zelfevaluatie en evaluatie door derden. Het is onafhankelijk van bepaalde evaluatietools, webbrowsers of ondersteunende technologieën.
WCAG-EM is in de eerste plaats bedoeld voor de evaluatie van de conformiteit van bestaande websites. Maar zorg dat je toegankelijkheid niet eenmalig rondom een audit toepast; het moet vanaf het begin en gedurende de hele levenscyclus van het project worden geïntegreerd - in planning, ontwerp en ontwikkeling. [Red. en zorg dat je toegankelijkheid daarna integreert in de contentcreatie en het beheer van de website]
Voor wie is WCAG-EM bedoeld?
WCAG-EM is voor iedereen die een eenduidige procedure wilt hanteren voor het controleren van websites. Het is bedoeld voor iedereen die een toegankelijkheidsonderzoek wilt uitvoeren. Bovendien kan naar WCAG-EM worden verwezen door managers, inkopers, beleidsmakers, mensen die wet- en regelgeving opstellen en anderen.
Het succesvol toepassen van WCAG-EM vereist kennis van WCAG, toegankelijk webdesign en webtechnieken. Maar ook moet je bekend zijn met ondersteunende hulpmiddelen en hoe mensen met verschillende handicaps het web gebruiken (zoals beschreven in de WCAG-EM Required Expertise section).
Wat zit er in WCAG-EM
WCAG-EM biedt richtlijnen voor het gebruik van de methodologie en overwegingen voor specifieke situaties. De conformiteitsbeoordelingsprocedure wordt beschreven in 5 hoofdstappen:
- Definieer de reikwijdte van de evaluatie - definieer wat er in de evaluatie wordt opgenomen (en wat niet); het doel van de evaluatie; en het WCAG-conformiteitsniveau (A, AA, AAA).
- Verken de website - identificeer belangrijke webpagina's; belangrijkste functionaliteit; soorten webinhoud, ontwerpen, functionaliteit, enz.; vereiste webtechnologieën.
- Selecteer een representatieve steekproef - WCAG-EM helpt je bij het verzamelen van gestructureerde en willekeurig geselecteerde webpagina's als, zoals in de meeste gevallen, het niet haalbaar is om elke webpagina op een website handmatig te onderzoeken.
- Evalueer de geselecteerde steekproef - bepaal of de website voldoet of niet voldoet aan de succescriteria uit WCAG; of er op andere wijze een gelijkwaardige toegankelijkheidsondersteuning wordt aangeboden; en het vastleggen van de stappen die je hebt uitgevoerd tijdens de audit.
- Rapporteer de bevindingen - rapportage van evaluatiebevindingen; en het berekenen van totaalscores.
Formaat technisch document
Het WCAG-EM-document komt overeen met de W3C-standaard voor documenteren van standaarden.
WCAG-EM Rapportagetool
Met de WCAG-EM Report Tool kan je een rapportage genereren die aansluit op wat er in WCAG-EM beschreven staat. Deze tool is op dit moment in het Engels en in het Nederlands beschikbaar.
Wie ontwikkelt WCAG-EM
WCAG-EM is ontwikkeld door de WCAG 2.0 Evaluation Methodology Task Force (Eval TF), een gezamenlijke taskforce van de Web Content Accessibility Guidelines Working Group (WCAG WG) en Evaluation and Repair Tools Working Group (ERT WG). De werkgroepen maken deel uit van het World Wide Web Consortium (W3C) Web Accessibility Initiative (WAI).