Accessibility overlays

Laatst bijgewerkt: 21 October 2022

Een accessibility overlay is een hulpmiddel die je op je website kan plaatsen en vaak de indruk wordt gewekt dat je website daarmee toegankelijker is. Er zijn redenen om zo'n knop niet op je website te hebben.

Onlangs werd ik benaderd door een slechtziende met de vraag of ik product X kende. Dit bleek een accessibility overlay te zijn en het bedrijf erachter was vrij vasthoudend bezig met de vraag of deze slechtziende het product in Nederland wilde promoten. De persoon in kwestie heeft wijselijk besloten dit niet te doen.


Vermijd accessibility overlays

Ik krijg vaak de vraag of hulpmiddel X een website toegankelijker maakt. "Nee" zeg ik dan. Een ding is zeker. Er is geen enkele hulpmiddel die automatisch je website 100% aan de richtlijnen (WCAG) laat voldoen. Ik heb de meeste accessibility overlays wel eens uitgeprobeerd, en het is nog erger. In alle gevallen bleken de knoppen of de functionaliteit onder de knoppen niet aan WCAG te voldoen en maken deze hulpmiddelen je website alleen maar minder toegankelijk. In de Verenigde Staten zijn verhalen bekend van blinden en slechtzienden die, nadat er een accessibility overlay op een website was geplaatst deze website niet eer te gebruiken was voor hun. (Een bron: New York Times)

De website is volledig vernieuwd, hierbij maken we gebruik van de tool accessiBe en is rekening gehouden met H1, H2 etc.. Verder is er geen zoekfunctie meer actief op de website.

2 fouten in een verklaring.

The Good, The Bad and The Ugly

Wat zou er goed kunnen gaan?

Een accessibility overlay kan functies bij zich hebben die voor een specifieke website goed kunnen werken. Denk bijvoorbeeld aan een voorleeshulp. Maar beter zie je dat dit soort functionaliteit standaard in je besturingssysteem of in je browser zit ingebouwd. Dan kan je er namelijk op iedere website van profiteren. Met de voorleeshulp zie je dat er de afgelopen jaren flinke stappen worden genomen. Op apparaten met Android en iOS is deze functie standaard aanwezig. En ook op Windows en Mac is voorleessoftware standaard aanwezig. Dat maakt de speciale knop in je website in de toekomst overbodig.

Waarom is het slecht?

Accessibility overlay is veelal een extra knop die op een plek op je webpagina wordt geplaatst. Wat ik vaak zie is dat bij een bepaalde resolutie of verschijningsvorm van een website de knop over iets anders heen staat en zo dus een belemmering vormt in het gebruik van de website. Beter is dan ook om de technische toegankelijkheidsproblemen op je website op te lossen door ze te verbeteren in plaats van dit door een kunstmatige oplossing geautomatisserd proberen op te lossen. Daarnaast kan elke wijziging die je zelf op je website aanbrengt, de bediening van de accessibility overlay verstoren. Privacy kan een belangrijke rol spelen om geen externe hulpmiddel op je website te plaatsen. Vaak worden persoonlijke instellingen van bezoekers zonder te vragen opgeslagen.

Waarom is het lelijk?

Within 48 hours of signing up with accessiBe, we turned ConvinceAndConvert.com into a fully-compliant site that is available to everyone.


De belofte om in 48 uur van ontoegankelijk tot toegankelijk te komen is onmogelijk. Er is geen enkel bewijs van een website die er beter op is geworden door een accessibility overlay. Wat wel ontdekt is is dat er voorbeelden zijn waar bij websites die een accessibility overlay geïnstalleerd kregen het aantal automatisch getoetste fouten lager of zelfs nul werd. Gebleken is dat een overlay-bedrijf meer moeite heeft gestopt om de automatische toets te misleiden in plaats van de accessibility overlay te verbeteren. Liever stopt een bedrijf als AccessiBe (met ca. 50 miljoen dollar van investeerders) hun geld in dure rechtzaken in plaats van de wereld toegankelijker te maken.

Namen van accessibility overlays

De meest voorkomende die we in Nederland tegenkomen zijn: AccessiBe, Pojo, Userway en Aa11y.app. Zet ze niet op je website!!!!

Veel namen op een rijtje

In audits your website automatically don't comply to WCAG when you use one of the following tools (alphabetically):

En voorleeshulpen?

Een voorleesknop zoals ReadSpeaker en BrowseAloud werkt voor sommige organisaties wel en voor sommige niet. Anderstaligen en mensen die moeite hebben met lezen kunnen profijt hebben van een voorleesknop. Helaas zien we dat aan deze knoppen steeds meer functionaliteit wordt gehangen. En in de praktijk blijkt ook telkens weer dat een nieuwe knop nieuwe toegankelijkheidsproblemen met zich meebrengt. En mijn ervaring is dat het vaak jaren duurt eer dat zo'n partij deze problemen fixt. En dit terwijl onderzoekers vaak het probleem en verbeteradvies in hun rapportage hebben gezet.
Mijn advies is dan ook om, als je een voorleesknop op je website wilt hebben, je deze helemaal ontdoet van alle functionaliteiten met uitzondering van het voorlezen. Houd het simpel en toegankeljk!

Meer informatie

Als je vragen hebt mag je altijd contact met mij opnemen. (Contactgegevens onderaan deze pagina)
Meer informatie en feiten over accessibility overlays vind je op de Engelstalige pagina overlayfactsheet.com. Je kunt hier ook jouw naam toevoegen aan de lijst van mensen die met toegankelijkheid bezig zijn en vinden dat deze hulpmiddelen niet helpen.

Waarschuwing

Tot slot zijn er websites waar allerlei software met elkaar worden vergeleken en waar bepaalde accessibility overlays ook in top-3-lijstjes verschijnen. De informatie op zo'n website is mogelijk niet geheel onafhankelijk, vandaar deze niet-klikbare webadressen: bestwebsiteaccessibility.com, topwebaccessibilitychecker.com

Some resources: