DigiD en toeganklijkheid

Laatst bijgewerkt: 7 April 2025

DigiD wordt door heel veel organisaties gebruikt. Als je onderzoek doet dan moet je rekening houden met een aantal dingen:

  • Logius raadt het gebruik van je eigen DigiD ten zeerste af.
  • Herhaling onderzoek vermijden.
  • Jouw privacy.

Logius raadt gebruik af

Het gebruik van je eigen DigiD brengt risico's met zich mee. Je kunt per ongeluk een dienst activeren zoals een verhuizing of geboorte van een kind. Daarnaast controleert Logius of er aanwijzingen zijn voor misbruik of oneigenlijk gebruik van DigiD.

Herhaling onderzoek vermijden

Er zijn honderden systemen waar je met DigiD kunt inloggen. De onderzoekbureaus hebben in 2015 besloten om bij elk onderzoek DigiD over te slaan. Hermee bespaarden wij tijd; en in die tijd was de toegankelijkheid van DigiD goed geregeld.

Persoonlijke gegevens

In sommige systemen zie je enkel de de zaken zoals die voor jou gelden. Je kunt en wil je eigen gegevens niet wijzigen om bepaalde onderdelen te kunnen onderzoeken. (Bijvoorbeeld leeftijd wijzigen in verband met AOW)

Toegankelijkheid DigiD

Sinds januari 2020 is DigiD-inloggen niet toegankelijk. Dat houdt feitelijk in dat elk systeem dat gebruik maakt van DigiD niet voldoet aan de eisen van WCAG. Welke problemen dit zijn, is al lange tijd bekend bij het DigiD-otwikkelteam. In 2024 hebben we een groot deel van de issues in kaart gebracht en dit gepubliceerd op Productbevindingen (op Github). Het lijkt erop dat het DigiD-team toegankelijkheid minder belangrijk vindt.