Dit is een gearchiveerde versie van www.webrichtlijnen.nl.
Webrichtlijnen versie 2
Let op, dit is een gearchiveerde versie van de officiële webrichtlijnen-website. Een klein aantal zaken in dit document zijn verouderd. Wat vind je hier nog wel:
- Principe Universeel de niet verplichte overheidsstandaard
- WCAG 2.0 NL de Nederlandse vertaling; nog steeds bruikbaar. WCAG 2.1 wordt op dit moment vertaald naar het Nederlands.
- Evaluatiemethode, de uitleg over hoe je een goed onderzoek uitvoert.
Deze website bevat informatie over Webrichtlijnen versie 2.
Op versie2.webrichtlijnen.nl/norm/ is de op 23 juni 2011 door het College Standaardisatie vastgestelde versie van Webrichtlijnen versie 2 beschikbaar. Deze versie is op 1 juli 2011 gepubliceerd.
Webrichtlijnen versie 2 is ook beschikbaar als downloadbaar document:
De technieken waarmee kan worden getoetst op conformiteit met Webrichtlijnen versie 2 zijn beschikbaar via de pagina versie2.webrichtlijnen.nl/techniek. Deze technieken maken deel uit van de toetsingsdocumentatie voor Webrichtlijnen versie 2.
Achtergrondinformatie
Ontwikkeling van Webrichtlijnen versie 2
Webrichtlijnen versie 2 is een doorontwikkeling op basis van WCAG 2.0, de internationale norm voor toegankelijkheid van webcontent. Hiermee wordt invulling gegeven aan een motie van de Tweede Kamer uit 2006.
De werkgroep die de nieuwe Webrichtlijnen heeft opgesteld had als opdracht meegekregen om versie 2 niet te 'verzwaren' met nieuwe, verplichte richtlijnen.
Het project
Het project Webrichtlijnen versie 2 omvat de volgende onderdelen:
- De webrichtlijnennorm
- Per succescriterium nadere uitleg
- De toetsingsdocumentatie, bestaande uit een evaluatiemethode en gedocumenteerde technieken
- Een website met ondersteunende informatie
De informatie op deze website betreft de onderdelen 1, 2 en 3. De webrichtlijnennorm is een document met een formele en tamelijk abstracte toonzetting, waarvan de bedoeling is dat het als overheidsstandaard wordt vastgesteld. Elk succescriterium in de norm bevat een link naar nadere uitleg op een aparte webpagina.
De website met informatie over hoe de webrichtlijnen het beste kunnen worden toegepast, tips, best practices, codevoorbeelden en op de verschillende doelgroepen toegesneden informatie is beschikbaar op www.webrichtlijnen.nl.
Overheidsstandaard
Na goedkeuring door de opdrachtgever in december 2010 is Webrichtlijnen versie 2 aangemeld bij het Forum Standaardisatie om te worden vastgesteld als overheidsstandaard. Vervolgens is een expertadvies opgesteld dat in het kader van de openbare consultatie is gepubliceerd. Mede op basis van de ontvangen reacties is een definitief advies opgesteld, dat is besproken in de vergadering van het Forum Standaardisatie. Het Forum heeft toen positief geadviseerd aan het College Standaardisatie. Op de website Open-standaarden.nl zijn de documenten van het Forum Standaardisatie beschikbaar. Het in het expertadvies genoemde beheerplan is beschikbaar op pagina versie2.webrichtlijnen.nl/beheerplan. Het verslag van de vergadering van het Forum Standaardisatie op 12 april 2011 is beschikbaar via de pagina met vergaderstukken van het Forum.
Op 23 juni 2011 heeft het College Standaardisatie de specificatie Webrichtlijnen versie 2 vastgesteld als overheidsstandaard.
Versie 1 van de webrichtlijnen is opgesteld in 2004. Deze versie is vanaf 2006 uitgegroeid tot de kwaliteitsnorm voor Nederlandse overheidswebsites. Na 2014 vervalt deze standaard, zo heeft het College Standaardisatie in 2011 bepaald. De overgangsperiode van 3,5 jaar is bedoeld om desinvestering te voorkomen bij reeds bestaande websites die waren ontwikkeld op basis van Webrichtlijnen versie 1.
Relatie met W3C-richtlijnen
The power of the Web is in its universality. Access by everyone regardless of disability is an essential aspect. (Tim Berners-Lee)
Tim Berners-Lee, bedenker van het World Wide Web en directeur van het World Wide Web Consortium (W3C), geeft hiermee treffend de kern van de webrichtlijnen weer. Toegang tot het web zou voor iedereen een vanzelfsprekendheid moeten zijn. Het W3C heeft daarvoor een specificatie opgesteld onder de naam Richtlijnen voor Toegankelijkheid van Webcontent (WCAG) 2.0, bedoeld voor mensen met een functiebeperking.
De webrichtlijnen beogen toegankelijkheid in bredere zin te adresseren. Webcontent moet immers niet alleen toegankelijker gemaakt worden voor mensen met een functiebeperking, maar ook voor bijvoorbeeld zoekmachines, webbrowsers en (mobiele) apparaten. Daarom adresseren de webrichtlijnen ook aspecten als bouwkwaliteit, doorzoekbaarheid en uitwisselbaarheid van webcontent. Een aantal richtlijnen biedt daarnaast voordelen voor de beheerbaarheid van de content en de daaraan verbonden kosten.
Linken naar individuele principes, richtlijnen en succescriteria in de norm
In geval op websites en in documentatie verwijzingen worden opgenomen naar onderdelen uit de norm, dan is de meest duurzame manier om dat te doen op de hieronder beschreven manier:
- Principes
- http://versie2.webrichtlijnen.nl/principe/X/, waarbij 'X' een waarde kan hebben van u, 1, 2, 3 of 4
- Richtlijnen
- http://versie2.webrichtlijnen.nl/richtlijn/X.Y/, waarbij 'Y' een waarde kan hebben tussen 1 en 10 (afhankelijk van de waarde van 'X')
- Succescriteria
- http://versie2.webrichtlijnen.nl/sc/X.Y.Z/, waarbij 'Z' een waarde kan hebben tussen 1 en 10 (afhankelijk van de waarde van 'Y')
- Links naar meer informatie over succescriteria: http://versie2.webrichtlijnen.nl/documentatie/X.Y.Z/
- Conformiteit
- http://versie2.webrichtlijnen.nl/conformiteit/
- http://versie2.webrichtlijnen.nl/conformiteitseis/A/, waarbij 'A' een waarde kan hebben tussen 1 en 5
- Woordenlijst
- http://versie2.webrichtlijnen.nl/woordenlijst/
Aanpassingen
De content op deze website is aan verandering onderhevig.
- Een gedetailleerd overzicht van de aanpassingen aan de norm zelf wordt geboden in de sectie corrigenda en addenda van het normatieve document.
- Tevens zijn aanpassingen doorgevoerd aan de ondersteunende, niet normatieve documentatie:
- Publicatiedatum: 9 april 2015.
- Aanleiding: Publicatie van een nieuwe versie van het document Techniques for WCAG 2.0 door W3C.
- Referentie: De inhoud van document Techniques for WCAG 2.0, version 20150226.
Voor referentiedoeleinden is tevens gebruik gemaakt van het document Techniques for WCAG 2.0, version 20140916.
- Waar aangepast: De aanpassing is niet zichtbaar in de Nederlandstalige documentatie, omdat de nieuwe techniek SCR38 refereert aan Conformiteitseis 1 (Conformiteitsniveau). Vanuit de conformiteitseisen, die deel uitmaken van de normatieve content, wordt niet direct verwezen naar individuele technieken. Een verwijzing naar SCR38 is wel opgenomen in het (Engelstalige) W3C-document Understanding Conformance.
- Aanpassing:
- Techniek toegvoegd: SCR38: Een conforme alternatieve versie creëren voor een webpagina die is ontworpen met progressive enhancement (Scripting)
- Engeltalige titel: SCR38: Creating a conforming alternate version for a web page designed with progressive enhancement
- Techniek voor Conformiteitseis 1. Conformiteitsniveau
- Publicatiedatum: 7 oktober 2014.
- Aanleiding: Publicatie van een nieuwe versie van het document Techniques for WCAG 2.0 door W3C.
- Referentie: De inhoud van document Techniques for WCAG 2.0, version 20140916.
Voor referentiedoeleinden is tevens gebruik gemaakt van het document Techniques for WCAG 2.0, version 20140311.
- Waar aangepast: In de documenten waarin detailinformatie wordt gegeven over WCAG 2.0 succescriteria (de links in de norm 'Over succescriterium X.Y.Z'.
- Aanpassingen:
- Technieken die zijn verwijderd:
- Techniek H87
- Titel: Geen bemoeienis met de herverdeling van tekst door de user agent als het kijkvenster wordt versmald (HTML)
- Werd gebruikt in succescriterium 1.4.8 (AAA)
- Is vervangen door techniek G204
- Techniek H92
- Titel: Een tekstaanwijzing aanbieden voor gekleurde labels van bedieningselementen van formulieren (HTML)
- Werd gebruikt in succescriterium 1.4.1 (A)
- Is vervangen door techniek G205
- Techniek C26
- Titel: Binnen de content opties aanbieden om naar een lay-out te schakelen waarbij de gebruiker niet horizontaal hoeft te scrollen om een regel tekst te lezen (CSS)
- Werd gebruikt in succescriterium 1.4.8 (AAA)
- Is vervangen door techniek G206
- Techniek H27 (aanbevolen techniek)
- Titel: Tekstuele en niet-tekstuele alternatieven aanbieden voor object (HTML)
- Werd gebruikt in succescriterium 1.1.1 (A)
- Is verwijderd omdat het een duplicaat was van techniek H53: Gebruik van de body van het object element (HTML)
- Gangbare fout F76
- Titel: Voldoet niet aan Succescriterium 3.2.2 doordat informatie over de contextwijziging als gevolg van een veranderde instelling van een element van de gebruikersinterface wordt aangeboden op een plaats die gebruikers mogelijk over het hoofd zien
- Werd gebruikt in succescriterium 3.2.2 (A)
- Is verwijderd omdat geen voldoende duidelijke 'failure condition' kon worden vastgesteld
- Nederlandse vertaling van de titels van nieuwe technieken:
- G204: Niet verstoren van het herplaatsen van tekst door de user agent als het venster wordt versmald
- Engeltalige titel: G204: Not interfering with the user agent's reflow of text as the viewing window is narrowed
- Techniek toegevoegd aan succescriterium 1.4.8 (AAA)
- G205: Een tekstaanwijzing aanbieden voor gekleurde labels van bedieningselementen van formulieren
- Engeltalige titel: G205: Including a text cue for colored form control labels
- Techniek toegevoegd aan succescriterium 1.4.1 (A)
- G206: In de content opties aanbieden om naar een lay-out te schakelen waarbij de gebruiker niet horizontaal hoeft te scrollen om een regel tekst te lezen
- Engeltalige titel: G206: Providing options within the content to switch to a layout that does not require the user to scroll horizontally to read a line of text
- Techniek toegevoegd aan succescriterium 1.4.8 (AAA)
- H95: Het
track
element gebruiken om ondertiteling aan te bieden (HTML)
- Engeltalige titel: H95: Using the
track
element to provide captions (HTML)
- Techniek toegevoegd aan succescriterium 1.2.2 (A)
- H96: Het
track
element gebruiken om audiodescriptie aan te bieden (HTML)
- Engeltalige titel: H96: Using the
track
element to provide audio descriptions (HTML)
- Als aanbevolen techniek toegevoegd aan succescriteria 1.2.1 (A), 1.2.3 (A), 1.2.5 (AA) en 1.2.7 (AAA)
- H97: Bij elkaar horende links groeperen met het
nav
element (HTML)
- Engeltalige titel: H97: Grouping related links using the
nav
element (HTML)
- Techniek toegevoegd aan succescriterium 1.3.1 (A)
- ARIA20:
role="region"
gebruiken om een gebied van de pagina (een region) te identificeren (ARIA)
- Engeltalige titel: ARIA20: Using the region role to identify a region of the page (ARIA)
- Techniek toegevoegd aan succescriterium 1.3.1 (A)
- ARIA21:
Aria-Invalid
gebruiken om te wijzen op een formulierveld met een foutmelding (ARIA)
- F93: Voldoet niet aan Succescriterium 1.4.2 omdat geen mogelijkheid wordt geboden om een HTML5
media
element te stoppen of pauzeren dat vanzelf begint met afspelen (autoplay)
- Engeltalige titel: F93: Failure of Success Criterion 1.4.2 for absence of a way to pause or stop an HTML5 media element that autoplays
- Techniek toegevoegd aan succescriterium 1.4.2 (A)
- Aangepaste Nederlandstalige titels, naar aanleiding wijzigingen in de Engelstalige titels:
- H28: Definities aanbieden van afkortingen door gebruik van het
abbr
element (HTML)
- Engeltalige titel: H28: Providing definitions for abbreviations by using the
abbr
element (HTML)
- Titel voorafgaand aan aanpassing: Definities aanbieden van afkortingen door gebruik van de elementen abbr en acronym (HTML)
- H79: Het doel van een link in een datatabel identificeren met de linktekst, in combinatie met de tabelcel die de link bevat en geassocieerde tabelkopkopcellen (HTML)
- Engeltalige titel: H79: Identifying the purpose of a link in a data table using the link text combined with its enclosing table cell and associated table header cells (HTML)
- Titel voorafgaand aan aanpassing: Het doel van een link identificeren door middel van linktekst in combinatie met de tabelcel waar het deel van uitmaakt en geassocieerde tabelkoppen (HTML)
- Aangepaste toetsprocedures (ter informatie): Technieken en gangbare fouten met aangepaste toetsprocedures, vergeleken met het techniekendocument van 11 maart 2014.
- H2 - gerefereerde techniek in succescriteria 1.1.1 (A), 2.4.4 (A) en 2.4.9 (AAA)
- H28 - gerefereerde techniek in succescriterium 3.1.4 (A)
- H69 - gerefereerde techniek in succescriteria 2.4.1 (A) en 2.4.10 (AAA)
- H79 - gerefereerde techniek in succescriterium 2.4.4 (A)
- C29 - techniek die is gerelateerd aan Conformiteitseis 1
- ARIA7 - gerefereerde techniek in succescriterium 2.4.4 (A)
- F91 - gerefereerde gangbare fout in succescriterium 1.3.1 (A)
- Publicatiedatum: 22 april 2014.
- Aanleiding: Ontdekking van een typefout.
- Referentie: [niet van toepassing]
- Waar aangepast: Op pagina U.1.3: Kopregelhiërarchie, onder kopje 'Bedoeling van dit Succescriterium', derde alinea.
- Aanpassing: Typefout hersteld in de tekst van succescriterium U.1.3: Kopregelhiërarchie. Het woord 'hulptechnologieënn' is vervangen door 'hulptechnologieën'.
- Publicatiedatum: 26 maart 2014.
- Aanleiding: Publicatie van een nieuwe versie van het document Techniques for WCAG 2.0 door W3C
- Referentie: De inhoud van document Techniques for WCAG 2.0, version 20140311. Als referentie is tevens gebruik gemaakt van het document Techniques for WCAG 2.0, version 20130905.
- Waar aangepast: In de documenten waarin detailinformatie wordt gegeven over WCAG 2.0 succescriteria (de links in de norm 'Over succescriterium X.Y.Z'.
- Aanpassingen:
Techniek G86: Titel aangepast: 'Een samenvatting van tekst aanbieden die een leesvaardigheid vereist die lager is dan het niveau van het hoger voortgezet onderwijs' > 'Een samenvatting van tekst aanbieden die kan worden begrepen door personen met een leesvaardigheid op het niveau van onderbouw van het voortgezet onderwijs'
- 'Providing a text summary that requires reading ability less advanced than the upper secondary education level' > 'Providing a text summary that can be understood by people with lower secondary education level reading ability'
Techniek ARIA1: Titel aangepast: 'bedieningselementen die gebruikersinvoer accepteren' > 'bedieningselementen van de gebruikersinterface'
- 'input controls' > 'user interface controls'
Techniek ARIA2: Titel aangepast: 'van verplichte velden' > 'van een verplicht veld'
- 'required fields' > 'a required field'
Techniek ARIA3: verwijderd
Techniek toegevoegd: ARIA4: Gebruik van een WAI-ARIA role
om de rol van een component van de gebruikersinterface waarneembaar te maken
- Using a WAI-ARIA role to expose the role of a user interface component
Techniek toegvoegd: ARIA5: WAI-ARIA state
en property
attributen gebruiken om de status van een component van de gebruikersinterface waarneembaar te maken
- ARIA5: Using WAI-ARIA state and property attributes to expose the state of a user interface component
Techniek toegvoegd: ARIA6: aria-label
gebruiken om objecten te voorzien van labels
- ARIA6: Using aria-label to provide labels for objects
Techniek toegvoegd: ARIA7: aria-labelledby
gebruiken om tekst met een linkdoel te associëren
- ARIA7: Using aria-labelledby for link purpose
Techniek toegvoegd: ARIA8: aria-label
gebruiken om een linkdoel te beschrijven
- ARIA8: Using aria-label for link purpose
Techniek toegvoegd: ARIA9: aria-labelledby
gebruiken om een aaneengeschakeld label te vormen uit meerdere tekstobjecten
- ARIA9: Using aria-labelledby to concatenate a label from several text nodes
Techniek toegvoegd: ARIA10: aria-labelledby
gebruiken om een tekstaltertnatief aan te bieden voor niet-tekstuele content
- ARIA10: Using aria-labelledby to provide a text alternative for non-text content
Techniek toegvoegd: ARIA11: ARIA landmarks gebruiken om secties van een pagina te identificeren
- ARIA11: Using ARIA landmarks to identify regions of a page
Techniek toegvoegd: ARIA12: role=heading
gebruiken om koppen te identificeren
- ARIA12: Using role=heading to identify headings
Techniek toegvoegd: ARIA13: aria-labelledby
gebruiken om secties en landmarks te benoemen
- ARIA13: Using aria-labelledby to name regions and landmarks
Techniek toegvoegd: ARIA14: aria-label
gebruiken om een onzichtbaar label aan te bieden in gevallen waar een zichbaar label niet kan worden gebruikt
- ARIA14: Using aria-label to provide an invisible label where a visible label cannot be used
Techniek toegvoegd: ARIA15: aria-describedby
gebruiken om beschrijvingen van afbeeldingen aan te bieden
- ARIA15: Using aria-describedby to provide descriptions of images
Techniek toegvoegd: ARIA16: aria-labelledby
gebruiken om een naam aan te bieden voor een bedieningslement van de gebruikersinterface
- ARIA16: Using aria-labelledby to provide a name for user interface controls
Techniek toegvoegd: ARIA17: Rollen groeperen ter identificatie van verwante bedieningselementen van formulieren
- ARIA17: Using grouping roles to identify related form controls
Techniek toegvoegd: ARIA18: aria-alertdialog
gebruiken om fouten aan te geven
- ARIA18: Using aria-alertdialog to Identify Errors
Techniek toegvoegd: ARIA19: ARIA role=alert
of Live Regions gebruiken om fouten aan te geven
- ARIA19: Using ARIA role=alert or Live Regions to Identify Errors
Gangbare fout F38: Titel aangepast: 'het alt attribuut voor puur decoratieve niet-tekstuele content in HTML is weggelaten' > 'decoratieve afbeeldingen niet zijn gecodeerd in HTML op een manier waardoor hulptechnologieën ze kunnen negeren'
- 'omitting the alt-attribute for non-text content used for decorative purposes only in HTML' > 'not marking up decorative images in HTML in a way that allows assistive technology to ignore them'
Gangbare fout F59: Titel aangepast: 'om in HTML van div of span een bedieningselement te maken' > 'om in HTML van div
of span
een bedieningselement te maken, zonder bij het bedieningselement een role
aan te bieden'
- 'to make div or span a user interface control in HTML' > 'to make div or span a user interface control in HTML without providing a role for the control'
Gangbare fout F65: Titel aangepast: 'het alt attribuut is weggelaten' > 'het alt attribuut of tekstalternatief is weggelaten'
- 'omitting the alt attribute' > 'omitting the alt attribute or text alternative'
Gangbare fout F68: Titel aangepast: 'niet door software kan worden bepaald' > 'niet door software wordt bepaald'
- 'not being programmatically determinable' > 'not being programmatically determined'
Gangbare fout toegevoegd: F92: Voldoet niet aan Succescriterium 1.3.1 doordat role presentation
wordt gebruikt voor content waarmee semantische informatie wordt overgebracht
- Failure of Success Criterion 1.3.1 due to the use of role presentation on content which conveys semantic information
- Voor toevoeging en verwijdering van technieken in de toetsingsdocumentatie is gebruik gemaakt van de verschillen tussen twee versies van het document How to Meet WCAG 2.0: www.w3.org/WAI/WCAG20/quickref/20130711/ en www.w3.org/WAI/WCAG20/quickref/ (geraadpleegd op 26 maart 2014).
- ARIA-technieken toegevoegd aan de documentatie (of verplaatst) bij succescriteria 1.1.1, 1.3.1, 2.4.1, 2.4.2, 2.4.4, 2.4.9, 3.3.1, 3.3.2, 3.3.3, 4.1.2,
- PDF-techniek PDF3 toegevoegd aan de documentatie bij succescriterium 2.1.1
- SCR-techniek SCR21 verwijderd in de documentatie bij succescriterium 4.1.2 (onder afdoende technieken, Situatie B)
- Gangbare fout F92 toegevoegd aan de documentatie bij succescriterium 1.3.1
- Ter informatie: Bij de volgende reeds bestaande technieken en gangbare fouten zijn door W3C aanpassingen doorgevoerd aan de toetsprocedure: ARIA1, ARIA2, H2, F38, F43, F59, F62, F63, F65, F68, F86 en F89.
- Publicatiedatum: 5 maart 2014
- Aanleiding: melding van typefout door Bram Duvigneau.
- Referentie: [niet beschikbaar]
- Waar aangepast: Op pagina Succescriterium 2.2.1 Timing aanpasbaar, onder kopje 'Afdoende technieken: technieken of combinaties van technieken die volstaan', 'Situatie B: Indien een tijdslimiet wordt bepaald door een script op de pagina:', optie 3.
- Aanpassing: Typefout hersteld in de titel van techniek SCR16: het woord 'Eeen' is vervangen door 'Een'
- Publicatiedatum: 24 februari 2014.
- Aanleiding: Ontdekking van een omissie.
- Referentie: Melding via Twitter
- Waar aangepast: Onder het kopje Afdoende technieken werd door een technische oorzaak - een typefout in de code - de titel van Hu11 niet meer getoond.
- Aanpassing: Typefout in de code hersteld.
- Publicatiedatum: 12 februari 2014.
- Aanleiding: Ontdekking van een type- of taalfout.
- Referentie: [niet van toepassing, ontdekking door beheerder van de Webrichtlijnen]
- Waar aangepast: Onder het kopje 'Bedoeling van dit Succescriterium' bij succescriterium U.10.1.
- Aanpassing: Bij het eerste lijstitem is het woord 'geherproduceerd' vervangen door 'gereproduceerd'.
- Publicatiedatum: 27 januari 2014.
- Aanleiding: Van de titels van aanbevolen technieken was nog geen Nederlandse vertaling beschikbaar.
- Referentie: De inhoud van document How to Meet WCAG 2.0 (geraadpleegd op 20140103).
- Waar aangepast: In de documenten waarin detailinformatie wordt gegeven over WCAG 2.0 succescriteria (de links in de norm 'Over succescriterium X.Y.Z'.
- Aanpassing: Alle aanbevolen technieken onder het kopje 'Aanbevolen technieken: technieken die verder gaan dan is vereist' vertaald naar het Nederlands.
- Publicatiedatum: 11 januari 2014.
- Aanleiding: Publicatie van een nieuwe versie van het document Techniques for WCAG 2.0 door W3C.
- Referentie: De inhoud van document Techniques for WCAG 2.0, version 20130905. Als referentie is tevens gebruik gemaakt van het document Techniques for WCAG 2.0, version 20101014.
- Waar aangepast: In de documenten waarin detailinformatie wordt gegeven over WCAG 2.0 succescriteria (de links in de norm 'Over succescriterium X.Y.Z'.
- Aanpassingen:
Techniek G68: Titel aangepast: 'beschrijvend label' > 'kort tekstalternatief'
Techniek G97: Titel aangepast: 'De afkorting direct na' > 'Bij het eerste gebruik van de afkorting direct ervoor of erna'
Techniek G100: Titel aangepast: 'aanbieden' > 'aanbieden als een kort tekstalternatief'
Techniek G122: Verwijderd
Techniek G164: Titel aangepast: 'Een aangegeven hoeveelheid tijd bieden na verzending van het formulier waarin de opdracht door de gebruiker kan worden aangepast of geannuleerd' > 'Nadat een online aanvraag (of transactie) is ingediend een bepaalde tijd bieden waarbinnen de aanvraag door de gebruiker kan worden gewijzigd of geannuleerd'
Techniek G179: Titel aangepast: 'in geval de tekst wordt herschaald en "containers" voor tekst niet herschalen' > 'wanneer de tekst herschaalt en de elementen waarin de tekst is geplaatst niet in breedte veranderen'
Techniek G200: Toegevoegd. Tekst: Nieuwe vensters en tabs alleen openen via een link wanneer het nodig is
Techniek G201: Toegevoegd. Tekst: Gebruikers van tevoren waarschuwen wanneer een nieuw venster wordt geopend
Techniek G202: Toegevoegd. Tekst: Garanderen dat alle functionaliteit met een toetsenbord kan worden bediend
Techniek G203: Toegevoegd. Tekst: Een statisch tekstalternatief gebruiken voor de beschrijving van beeld in een videofragment dat geen belangrijke op tijd gebaseerde informatie bevat ('talking head video')
Techniek H50: Verwijderd
Techniek H90: Titel aangepast: 'Vereiste bedieningselementen van formulieren aanduiden' > 'Vereiste bedieningselementen van formulieren aanduiden met label of legend' (HTML)
Techniek H92: Toegevoegd. Tekst: Een tekstaanwijzing aanbieden voor gekleurde labels van bedieningselementen van formulieren (HTML)
Techniek H93: Toegevoegd. Tekst: Garanderen dat id attributen uniek zijn op een webpagina (HTML)
Techniek H94: Toegevoegd. Tekst: Garanderen dat elementen geen dubbele attributen bevatten (HTML)
Techniek F90: Toegevoegd. Tekst: Voldoet niet aan Succescriterium 1.3.1 doordat tabelkoppen en content incorrect zijn geassocieerd met headers en id attributen
Nederlandse vertaling en toevoeging van FLASH-technieken FLASH1 tot en met FLASH36
Nederlandse vertaling en toevoeging van PDF-technieken PDF1 tot en met PDF23
Nederlandse vertaling en toevoeging van Silverlight-technieken SL1 tot en met SL35
- Publicatiedatum: 11 januari 2014.
- Aanleiding: Bij controle bleek dat de volgorde van de lijsten onder de kopjes 'Afdoende technieken: technieken of combinaties van technieken die volstaan' en 'Gangbare fouten: praktijksituaties die veroorzaken dat webcontent niet voldoet' niet in alle gevallen exact overeen kwam met de volorde in de W3C-documentatie. Daarnaast maakten de aanbevolen technieken nog geen deel uit van de documentatie.
- Referentie: De inhoud van document How to Meet WCAG 2.0 (geraadpleegd op 20140103).
- Waar aangepast: In de documenten waarin detailinformatie wordt gegeven over WCAG 2.0 succescriteria (de links in de norm 'Over succescriterium X.Y.Z'.
- Aanpassingen:
- Aanbevolen technieken toegevoegd, onder het kopje 'Aanbevolen technieken: technieken die verder gaan dan is vereist'. De meeste aanbevolen technieken zijn nog niet vertaald uit het Engels.
- Opmerking: nog niet alle titels van de aanbevolen technieken zijn naar het Nederlands vertaald.
- Bij de kopjes 'Aanbevolen technieken [...]', 'Afdoende technieken [...]' en 'Gangbare fouten [...]' een directe verwijzing toegevoegd naar de Engelstalige broninformatie, en de opmerking toegevoegd 'Links in deze sectie verwijzen naar Engelstalige content'.